Forstätt med bättre bedömningar, vinregioner, druvor och vintyper...
Detta är ambitiös fortsättningskurs som bygger vidare på Vinkunskap grunder - steg 1. Förkunskaper är att man redan vet hur man provar vin och har grundläggande kunskaper om vin, smak och doft.
Här kommer vi in på mer teoretisk kunskap om viktiga vinregioner, druvor och vintyper. Vi tar också ett steg vidare i att kombinera vin och mat. Vid fem tillfällen per kurs provar vi minst 25 utvalda viner och vid ett tillfälle även med ost. Kurslitteratur på engelska ingår. Kursen sker i centrala Göteborg eller Stockholm.
Målen med utbildningen är att tillägna sig kunskap om att:
- Druvsorter, vita och röda
- Fortsättning i att prova viner systematiskt
- Känna viner och dess smakvariationer från olika delar av världen
- Vinproducerande regioner och subregioner, dess geologi och klimat
- Söta viner och starkviner
- Tyda etiketter
- Fortsättning i att kombinera vin med mat
Vinkurs steg 2
Inga kursstarter är för närvarande planerade
Tillfälle | Göteborg | Teori | Praktik | Enstaka tillfälle |
---|---|---|---|---|
Lektion 1 |
|
Systematisk vinprovning och bedömning, Vita druvsorterRepetition i smaker, dofter och språket. Fördjupning i systematisk metod i att prova viner. Förstå faktorerna som påverkar vinets stil och pris. Lär dig känna igen de karaktären på de huvudsakliga vita druvorna. |
Provning en Chardonnay, flera regioner |
Chardonnay |
Lektion 2 |
|
Nya världen vs gamla världenLär dig känna igen de karaktären på de huvudsakliga röda druvorna och stilar, dofter och dess smakvariationer från olika delar av Europa, främst Frankrike, Italien, Spanien och Amerika. Vi provar fem viner från Amerika. |
Provning Amerikanska viner från Kalifornien, Washington state och Oregon | Amerikanska viner |
Lektion 3 |
|
Regioner och subregionerVinproducerande regioner och sub-regioner, dess geologi och klimat. Klassificerings- och kvalitetssystem när det gäller olika viner. Vi provar fem röda viner med samma druvor med utgångspunkt från olika terroir, klimat och geografi. |
Provning Södra Rhône: Grenache/Syrah, flera regioner |
Södra Rhône: Grenache/Syrah |
Lektion 4 |
Pris & KvalitetVi lär oss om riktningar inom vinvärlden. Även relationen mellan pris och kvalitet. Hur hittar man fynden. |
Spanien (Rioja & Katalonien) |
Rioja & Katalonien | |
Lektion 5 |
Tyda etiketter, Mat & ostkombinationerTyda etiketter. Lär dig läsa viner beroende på vad som står på dem beroende på varifrån de kommer och härleda smak och stil. Även ett antal olika ostsorter (vitmögel, grönmögel, rödkitt, hårdost, getost) och diskuterar erfarenheter och uppfattningar |
Vin och ostprovning. Bordeauxblandning - gamla och nya världen. | Bordeaux |
Vid förbehåller oss rätten till ändringar.